Welk Platform Gebruik Je Best om een Online Cursus te maken?

13-11-2023

Ik krijg vaak vragen van ondernemers over het creëren en verkopen van online cursussen, en terecht! Het biedt een geweldige kans om kennis te delen zonder het gedoe van fysieke workshops. En het is een goede manier om - los van de uren die je werkt-  (semi-)passief inkomen op te bouwen. Maar welk e-learning platform  is nu het meest geschikt voor gebruik binnen België of Nederland?

Momenteel zijn er enkele populaire platforms zoals Kajabi, Teachable, Thinkific, Learnworlds, Huddle, Xperiencify. Na uitgebreide onderzoek naar de verschillende platforms, wil ik in deze blog graag mijn persoonlijke aanbevelingen delen, vooral gericht op mijn eigen ervaring met LearnWorlds en Xperiencify.

Zo'n 3 jaar geleden startte ik zelf met het verkopen van een eigen online programma. Ik deed toen een uitgebreid marktonderzoek van de beschikbare platformen en koos op basis van dat onderzoek voor Learnworlds. Al stapte ik recent toch over naar een andere leerplatform, namelijk Xperiencify. Waarom? dat vertel ik je hieronder.

Waarom kiezen voor LearnWorlds?

LearnWorlds is perfect voor startende ondernemers met een beperkt budget. Voor slechts €24 per maand krijg je niet alleen een online leerplatform, maar ook een professioneel vormgegeven en functionele website. Dit is vooral handig als je nog geen eigen website hebt.  Hieronder zie je bij wijze van voorbeeld hoe mijn e-learning website - gemaakt in Learnworlds er destijds uitzag:

LearnWorlds biedt ook flexibele betaalopties voor Belgische en Nederlandse klanten, waaronder Bancontact en iDEAL via Stripe connectie. En er wordt ook automatisch een factuur opgemaakt van elke betaling. Je merkt echt dat Learnworlds enorm gedreven is om hun platform continue te verbeteren. Zo komen ze regelmatig met nieuwe features en updates . En ook hun website builder werd ondertussen in een nieuw jasje gestoken. Ze bieden zelfs de mogelijkheid aan om je e-learningplatform ook als app aan te bieden (let op: daar betaal je dan wel beduidend meer voor). Ik maakte 3 jaar lang gebruik van de starter versie, waarbij je een ongelimiteerd aantal gebruikers en cursussen kan maken, maar wel enkel betalende cursussen kan publiceren (geen gratis cursussen dus). Let wel: in deze starter optie betaal je wel ook nog een fee per deelnemer aan je cursus (5 euro per inschrijving). Een goede optie dus voor wie nog niet zo heel veel verkopen heeft en voor een beperkte prijs toch een heel functionele en professioneel ogend e-learningplatform wil.Je kan uiteraard ook overstappen naar een duurdere versie (vanaf 79 euro per maand) waar je dan wel gratis cursussen kunt publiceren en je geen fee meer dient te betalen per deelnemer.  Je krijgt daarbij ook meerdere andere voordelen, welke dat zijn kan je op hun site nalezen. Ze hebben ondermeer recent de mogelijkheid ingevoerd om automatische funnels in te stellen vanop hun platform, pop-ups te lanceren, abonnement systemen toe te voegen, enz. Ik maakte hier zelf geen gebruik van, dus hierover kan ik weinig info geven. Wat ik wel kan zeggen is dat het een zeer degelijk systeem is, waarbij ik nooit echt problemen heb ervaren en waarbij de ondersteuning per mail zeer goed is.

Toch waren er een aantal zaken bij Learnworlds waar ik me aan stoorde. Zo vond ik de lay-out en vormgeving niet altijd even handig of gebruiksvriendelijk. Als je bijvoorbeeld een document wilde bijvoegen in bijlage was dat niet altijd duidelijk voor de deelnemers waar ze dat konden vinden (al moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat dit met hun laatste update wel verbeterd is..). Daarnaast is het zo dat er geen mogelijkheid was om de deelnemers te vragen hun antwoorden op bepaalde vragen gewoon in te vullen en op te slaan in de leeromgeving. Je kan dat wel via het indienen van een assignment .. maar ik wou eigenlijk gewoon een invulvak waar ze gewoon konden typen en hun antwoorden ook zichtbaar bleven voor zichzelf (en voor mij). Verder was het zo dat het voor de deelnemers vaak als heel 'veel' aanvoelde omdat je telkens je een andere activiteit wou toevoegen (bv een quiz, een opdracht, een pdf document), je altijd een nieuwe actie moest aanmaken (die dan als aparte leeractiviteit en dus als apart item in het menu links kwam te staan), ipv dat het binnen de training allemaal onder elkaar zou staan), waardoor je een heel uitgebreid menu krijgt links ... wat volgens mij voor overwhelm zorgde.


Hieronder vind je een video voorbeeld van één van mijn cursussen gemaakt in Learnworlds (dus hoe het eruit zag voor een deelnemer)


Om deze redenen, en het feit dat ik ook gratis cursussen wou aanbieden binnen mijn leerplatform en niet altijd een fee wou betalen per deelnemer (dat zou me teveel geld gekost hebben), was het tijd om over te stappen naar een duurdere licentie.  Ik heb toen heel hard getwijfeld of ik zou kiezen voor de pro-trainer versie van learnworlds of voor Xperiencify. En uiteindelijk koos ik ervoor om de overstap te maken naar Xperiencify.  Ik licht hieronder toe waarom ik dat deed.


Xperiencify voor de unieke ervaring:

Voor een iets hogere investering is Xperiencify een geweldige keuze. Het platform biedt een aantrekkelijke lay-out en enkele unieke functies. Ik ben vooral gecharmeerd door de gebruiksvriendelijk ervaring voor deelnemers en de mooie lay-out.  En.. je hebt er dus wel de mogelijkheid om je deelnemers rechtstreeks notities te laten maken in de leeromgeving (yes! dat miste ik echt in learnworlds en vond ik ook bij  zo goed als geen andere leerplatformen terug) Xperiencify is weliswaar duurder, maar ik waardeer verder ook de gamified features en de mogelijkheid om zogenaamde 'use it or lose it' cursussen te maken (waarbij deelnemers gratis toegang krijgen tot een cursus maar die enkel  behouden indien ze vóór een bepaalde datum de cursus voltooien, zoniet verliezen ze onherroepelijk hun toegang). Dit zorgt er namelijk voor dat mensen de cursus ook echt afmaken en niet onderweg afhaken of laten liggen. Verder vind ik de leeromgeving gewoon iets mooier en leuker (en vrij van ruis) dan Learnworlds. En je kan leuke extraatjes toevoegen om je deelnemers te engageren en aan te moedigen onderweg (door af en toe een applausje of een positieve boodschap toe te voegen als ze een bepaalde actie hebben genomen of een opdracht hebben afgewerkt). Binnen Xperiencfy noemen ze dit 'celebrations'. En je kan zelfs hele automatisaties opzetten (bv hen een mailtje sturen nadat ze x aantal opdrachten hebben afgewerkt, als ze een hele tijd niet meer ingelogd hebben enz.)

Hieronder een filmpje van dezelfde cursus van hierboven, deze keer gemaakt in Xperiencify (ter info: de quiz bij het afronden van de modules is gemaakt in een externe tool en via html code ingebed in de leeromgeving en de telling werkte niet zoals het hoorde omdat ik de cursus in administrator view aan het bekijken was en niet als 'echte' student.)

Zoals je ziet, is de lay-out binnen Xperiencify dus echt wel een stuk mooier dan in Learnworlds (dat is toch mijn mening) .

Maar let wel op: ik heb ook wel een aantal nadelen ondervonden aan het werken met Xperiencify. Zo merkte ik pas na mijn overstap op dat je via Xperiencify je deelnemers enkel kan laten betalen met een kredietkaart en dat xperiencify geen automatische facturen opmaakt (wat bij learnworlds wel het geval is). Voor gebruik in België of Nederland is dit dus niet ideaal (je wil ook niet telkens manueel een factuur opmaken). Daarom maakte ik de keuze om de betaling te laten gebeuren via een afzonderlijke betaalpagina en dan via zapier een koppeling te maken naar Xperiencify. Dat werkt uiteindelijk heel goed, maar vraagt dus wel wat techniek om alles achter de schermen vlot en automatisch te laten verlopen en het kost je dus uiteindelijk ook meer omdat je dus ook voor die extra tools moet betalen. Ik werkte eerst met plug & pay voor deze betalingspagina's te maken (welke een zeer degelijk en goed syteem is) maar ik ben momenteel aan het overschakelen naar  kennis.shop omdat ik hier een interessante life-time licentie kon kopen aan een heel aantrekkelijke prijs. Hou er ook rekening mee dat je ook nog zal moeten betalen voor Zapier zodat je de betalingen die binnenkomen in plug & pay of kennis.shop dus automatisch kan koppelen aan je cursussen in Xperiencify (en de deelnemers dus automatisch een mailtje krijgen met hun inloggegevens voor de cursus die ze kochten).  Dus in totaal kost het je uiteindelijk wel wat meer en vraagt het ook iets meer werk achter de schermen om alles op te zetten en te automatiseren. Maar eens alles geïnstalleerd is, werkt het wel vlot. En bij zowel plug & play als kennis.shop worden er ook automatische facturen aangemaakt en verstuurd naar je deelnemers (en naar jezelf).   Een leuke plus is dat de betaalpagina's binnen Plug & Pay en Kennis.shop wel echt zo gebouwd zijn dat ze voor optimale conversie zorgen. Je kan bovendien ook kassakoopjes toevoegen op je betaalpagina, waardoor je de gemiddelde orderwaarde flink kan verhogen. Dus al bij al vind ik het uiteindelijk niet zo erg dat ik extra diende te betalen voor een extra tool. Want ik merk wel aan mijn verkoop dat de conversieratio nu beter ligt, waardoor ik mijn investering in kennis. shop snel heb terugverdiend.


Waarom ik overstapte naar Xperiencify:

Na meer dan drie jaar LearnWorlds te hebben gebruikt, maak ik nu dus de overstap naar Xperiencify. De beslissing werd beïnvloed door een aantrekkelijkere lay-out, de eenvoud van het systeem en unieke functies zoals het "use it or lose it"-principe. Hoewel Xperiencify iets duurder is en het gebruik van een extern betalingsplatform vereist, voldoet het aan mijn behoefte aan gebruiksvriendelijkheid en een aantrekkelijke vormgeving. Zo schreef één van de deelnemers mij recent een mailtje waarin ze schreef dat ze het heel er leuk vond om te doen, dat het er visueel mooi uit ziet, en dat ze er echt plezier van had.

Dat illustreert voor mij perfect de meerwaarde van het Xperiencify platform: dat je er echt een heel interactieve en  leuke leerervaring kan van maken.

Conclusie:

LearnWorlds biedt objectief gezien veel waar voor je geld en uitgebreide mogelijkheden, maar persoonlijk koos ik voor Xperiencify vanwege de gebruiksvriendelijke en mooie lay-out, en specifieke functies die mijn behoeften beter vervullen. Natuurlijk heeft elk systeem zijn voor- en nadelen, dus het is belangrijk om je eigen specifieke eisen in overweging te nemen.

Hieronder vat ik nog even kort samen wat mijn ervaringen zijn met beide platforms en wat volgens mij de voor- en nadelen zijn:

LearnWorlds:

Voordelen:

  • Betaalbaar instapniveau: €280 per jaar voor basisversie.
  • Inclusief een professioneel vormgegeven website.
  • Flexibele betaalopties voor Belgische en Nederlandse klanten (Bancontact, iDEAL via Stripe). Automatische facturen.
  • Uitgebreide functionaliteiten voor het gegeven budget.

Nadelen:

  • Minder gebruiksvriendelijke  en mooie lay-out in vergelijking met Xperiencify.
  • Beperktere mogelijkheden voor notities nemen door de deelnemers zelf en minder gamified features.

Xperiencify:

Voordelen:

  • Aantrekkelijke lay-out met focus op gebruiksvriendelijkheid.
  • Geen ruis of overwhelm door simpele lay-out en telkens toegang tot de volgende module na het afronden van de vorige
  • Unieke functies zoals gamified features en "use it or lose it"-cursussen.
  • Duidelijke downloadknoppen en efficiënte leeromgeving.

Nadelen:

  • Iets hogere prijs in vergelijking met LearnWorlds.
  • Vereist extern betalingsplatform als je wil dat je klanten via andere betalingsmiddelen dan kredietkaart kunnen betalen (bv Bancontact of Ideal) + als je automatische facturen wil laten genereren die rechtstreeks naar de klant gezonden worden. Wat dus extra technische stappen inhoudt om het te installeren + extra kosten met zich meebrengt.
  • Minder uitgebreide e-mailnotificaties en analytics in vergelijking met LearnWorlds.

Dus je ziet : beide platform hebben hun voor- en nadelen. En de keuze tussen LearnWorlds en Xperiencify hangt sterk af van jouw individuele behoeften en voorkeuren.

Je kan trouwens in beide platformen ook een forum toevoegen (waar ik persoonlijk nog geen gebruik van heb gemaakt).

Met deze blog wou ik vooral mijn persoonlijke ervaring met beide platforms delen om jou zo te helpen een geïnformeerde keuze te maken. Je mag mij altijd persoonlijk contacteren als je verder nog met vragen zit hierrond (via ellen@detalentcoach.be)

Ik hoop dat je iets aan deze review gehad hebt en dat het je helpt om een doordachte keuze te maken voor een leerplatform dat past bij jouw specifieke noden (en budget).

Nog een kleine opmerking:  bovenstaande platformen zijn vooral interessant voor mensen die echt een volledig functionele online leeromgeving willen. Wil je graag aan de slag met het verkopen van simpele digitale producten dan heb je ook genoeg aan  Kennis.shop . Daarmee kan je dan betaalknoppen aan je eigen website toevoegen die mensen naar een betaalpagina in deze software leiden. Het mooie aan Kennis.shop is dat dit een heel betaalbare optie is en dat je momenteel (omdat de software nog in volle ontwikkeling is) nog een lifetime licentie kan kopen, waardoor je maar 1 keer kosten hebt (en dus niet maandelijks weerkerende kosten zoals bij de meeste betalingssoftware).

En nog even om volledig transparant te zijn: dit artikel bevat affiliate links, waarmee ik een commissie verdien moest je overgaan tot een aankoop van één van deze platforms. Dit heeft echter geen invloed op mijn review, welke mijn eerlijke en ongezouten mening weergeeft over mijn persoonlijke ervaringen. Ik kan beide platforms met een gerust hart aanbevelen omdat ik ze zelf heb gebruikt en weet dat ze betrouwbaar en functioneel zijn.