MASTERCOURSE

 'TALENT COACHING'

modulaire opleiding

talentgericht coachen van individuen en teams


Februari-Maart 2020

Wichelen/Wetteren


TALENT COACHING ?

= mensen en teams helpen om de aanwezige talenten te ontdekken, te benoemen en beter in te zetten

= coachen naar meer energie, zingeving en goesting


Deze open opleiding richt zich naar mensen die zelf willen leren hoe ze de talenten in anderen kunnen ontdekken en ontwikkelen. In deze opleiding delen we onze jarenlange ervaring in het talentgericht coachen. Geen zweverige of theoretische opleiding, maar interactieve en ervaringsgerichte workshops waar je aan de lijve ervaart hoe talentgericht coachen in het werk gaat. Je krijgt concrete tools en werkvormen mee, we geven tips en advies gebaseerd op onze eigen coachingservaring en je krijgt tips en persoonlijke feedback om je eigen talenten beter in te zetten tijdens je coachingsgesprekken. Zo leer je meer in je kracht te staan als coach en leer je tegelijkertijd ook hoe je andere kan enthousiasmeren en coachen om zelf ook meer in hun talent te gaan staan. Een boost voor je zelfvertrouwen en je coachingsskills dus!

Voor wie?

Deze opleiding richt zich naar (toekomstige) loopbaancoaches, HR-managers, leidinggevenden, zaakvoerders van een KMO, docenten, teamcoaches, ... kortom: iedereen met een coachende of leidinggevende rol die specifiek wil leren coachen rond talent.

Een talent coach...

- gelooft dat iedereen het in zich heeft om met goesting te werken

- houdt van nieuwe inzichten vergaren, van inspireren en uitdagen

- kijkt vanuit een waarderende bril en is open en positief ingesteld

- kan goed relativeren en heeft een gezonde dosis zelfkritiek en analysevermogen

- kan obstakels ombuigen naar kansen en zo mensen motiveren en enthousiasmeren om hun doelen waar te maken

Waarom zou je talent coach worden?

Beeld je eens in hoe het zou zijn om mensen echt mee te krijgen in jouw verhaal. Om energie vrij te maken in mensen. Om hen opnieuw te doen geloven in zichzelf. Om hen te enthousiasmeren en uit te dagen om uit hun comfortzone te stappen.

Dat is de kracht en waarde van een talent coach.

Talent coaching zorgt voor:

  • Meer plezier, energie en voldoening voor het individu
  • Betere samenwerking en communicatie in het team
  • Meer begrip voor de verschillen in het team
  • Een betere teamgeest
  • Grotere weerbaarheid tegen stress en burn-out

Modulaire opbouw

Deze opleiding is modulair opgebouwd. Je kan inschrijven voor 1, 2 of 3 modules. De basismodule is verplicht op te nemen. Na de basismodule kan je kiezen voor module 2a of 2b, of beiden. Zo kan je kiezen voor een traject op maat van jouw noden.

Basismodule = talentgericht coachen

Vervolgmodules:

- Module 2a richt zich op externe (loopbaan)coaches of mensen die graag loopbaancoach willen worden

- Module 2b richt zich mensen met een leidinggevende of coachende rol binnen een organisatie

Inhoud

Basismodule (2 dagen)

"Talentgericht coachen"

Dinsdag 11 en 18 februari


In deze module leer je de basis van het talentgericht coachen.

We staan stil bij concrete methodieken en tools om talenten te ontdekken. Zo leer je ondermeer de kunst van het talentgericht interviewen. Via deze krachtige techniek krijg je snel zicht op wat iemand nodig heeft om met plezier en enthousiasme aan de slag te gaan. Vervolgens reiken we je een woordenschat aan om de talenten van mensen concreet te kunnen herkennen en benoemen zodat je mensen kan helpen om hun persoonlijk talentprofiel te gaan verwoorden.

Talenten hebben ook valkuilen. We leren je hoe je mensen kan begeleiden om hun talenten nog meer tot hun recht te laten komen door het ontwikkelen van hefboomvaardigheden.

Je krijgt een concrete gespreksmethodiek aangereikt om te coachen op groei en doelen.

Je bent zowel coach als cliënt, zo kan je de technieken meteen uitproberen en krijg je persoonlijke feedback op jouw rol als coach.

Uitkomst van deze 2-daagse: je kan mensen begeleiden in het ontdekken en en benoemen van hun talenten.

Module 2a (2 dagen)

"Talentgerichte loopbaancoaching"

Dinsdag 3 en 10 maart


Deze module richt zich specifiek op (loopbaan)coaches of mensen die in de toekomst graag als loopbaancoach aan de slag willen gaan. We staan stil bij hoe je talentgericht werken kan inzetten binnen (her)oriëntatietrajecten.

Zicht krijgen op de talenten van iemand is immers maar de eerste stap binnen een coachingstraject. Nadien is het belangrijk ook de link te leggen met de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In deze module leren we je een aantal methodieken om mensen stap voor stap te begeleiden naar een concreet jobdoelwit.

Zo leer je hoe je mensen vrij kan laten dromen zonder obstakels en hoe je dan later die droom kan vertalen naar de realiteit. Via concrete methodieken leer je vervolgens het pad uitstippelen om de droom waar te maken en en hoe je dan omgaat met eventuele obstakels en blokkades die bij je coachee aanwezig zijn.

Niet elk loopbaancoachingstraject eindigt echter in de vraag naar een nieuwe job. Soms is het juist interessant om mensen te helpen hun talent meer in te zetten in hun huidige job.

Via het maken van een visuele taakanalyse krijg je zicht op welke aspecten van de huidige job aansluiten bij de talenten van de cliënt.

Je leert vervolgens ook hoe je zo'n taakanalyse als input voor een jobcraftingsgesprek kan gebruiken. In zo'n gesprek ga je samen op zoek naar manieren om met meer plezier en energie aan het werk te gaan.

Opnieuw oefen je de methodieken op elkaar en krijg je persoonlijke feedback op je coachingsvaardigheden.

Uitkomst van deze 2-daagse: je bent in staat om mensen met een loopbaanvraag te coachen

Module 2b (2 dagen)

"Talentgericht leidinggeven" 

Dinsdag 17 en 24 maart


Deze module richt zich op mensen met een leidinggevende rol. We staan stil bij hoe je met talenten aan de slag kan gaan op de werkvloer, maar ook bij hoe je de juiste omstandigheden kan creëren om mensen met meer goesting en energie te doen werken.

Als leidinggevende speel je een belangrijke rol in het stimuleren van goesting bij je werknemers. Daartoe staan we eerst stil bij de rollen van een leidinggevende en welke van jouw talenten aansluiten bij welke rollen. Zo krijg je snel zicht op jouw sterktes en valkuilen als leidinggevende.

Daarnaast bieden we je zicht op welke sleutelfactoren een rol spelen bij het stimuleren van bevlogenheid en bezieling op de werkvloer en hoe je daar als leidinggevende kan op inspelen. We reiken je een aantal concrete tools en methodieken aan die je zullen helpen de juiste omstandigheden te scheppen waarbinnen mensen met goesting kunnen werken.

Zo staan we bijvoorbeeld stil bij concrete methodieken om met talenten aan de slag te gaan op teamniveau  en zo op zoek te gaan naar meer synergie en een betere samenwerking binnen teams.

Daarnaast besteden we ook aandacht aan manieren om doelgericht te coachen in teams. Zo krijg je een concrete tool aangereikt om in te zetten bij teamoverleg om zo samen na te denken over de gewenste toekomst en ieders bijdrage daartoe.

Het doel van deze opleiding is je de tools in handen te geven die zorgen voor een boost aan energie op teamniveau.

Uitkomst van deze 2-daagse: je krijgt zicht op hoe je, vanuit je eigen talenten, mensen op de werkvloer kan begeleiden naar meer energie en motivatie

Door wie?


Ellen Florin
Arbeids- & Organisatiepsychologe
Zaakvoerster van De talent coach

Ik ben een enthousiaste, gedreven psychologe, coach & trainer.

Ik hou van reflecteren, van ontwikkeling en groei en heb ondertussen meer dan 20 jaar ervaring in het coachen, begeleiden en trainen van mensen.

Ik geloof dat je pas oprecht gelukkig kan zijn als je authentiek in het leven durft te staan, als je weet wie je bent en waar je voor staat. En dat vertaalt zich volgens mij dan ook in een job die voldoening geeft, waar je jouw talenten kan inzetten en ontwikkelen, waar je waardering en zingeving ervaart.

Mijn persoonlijke missie is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen met meer plezier en energie door het leven gaan.

Ik word graag geïnspireerd en geef de inzichten die ik dagdagelijks vergaar ook graag door aan anderen."De persoonlijke coaching die ik kreeg bij Ellen was zoveel meer dan een loopbaanbegeleiding. Ik had nooit het gevoel een standaard begeleiding te krijgen, het ging om een persoonlijke aanpak, waar we stapje voor stapje, met fijne oefeningen en uitdagingen,  samen op zoek gingen naar wat mij energie geeft en gelukkig maakt. "

-Lotje De Ridder

Kostprijs

800 euro excl. BTW per module

(inbegrepen: 2 dagen opleiding, catering en cursusmateriaal)

Wanneer je meteen voor meerdere modules inschrijft,  is er een korting:

2 modules = 1400 euro (excl. BTW)

3 modules = 1900 euro (excl. BTW)

(tot 30% korting mogelijk via KMO-portefeuille)

(opmerking: deze workshop gaat enkel door mits voldoende inschrijvingen)

minimum aantal deelnemers = 5 ; maximum aantal deelnemers = 15

Deze opleiding in jouw organisatie?

Deze opleiding kan ook in-house worden georganiseerd. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte.