Gratis tool :  'zwarte en kleurrijke momenten'

Deze tool helpt je zicht te krijgen op de mate waarin je huidige job aansluit bij je natuurlijke talenten. Het nodigt je uit stil te staan bij die dingen die je elke dag op automatische piloot doet. Je leert je zogenaamde 'zwarte' en 'kleurrijke' momenten herkennen. Zo krijg je snel zicht op welke zaken je energie geven dan wel energie vragen. We nodigen je uit na te denken over manieren om je energiegevers te vergroten je energievreters te verkleinen. Zo zet je de eerste kleine stap naar bewustwording van jouw natuurlijke talenten.


Download het energiedagboek in PDF

Waarom zou je dit doen?

Je bent hier omdat je  meer zicht wil krijgen op jouw natuurlijke talenten.

Welnu: jouw talenten vormen een krachtbron die diep vanbinnen zit. Wanneer je iets doet met je talent, dan komt er energie vrij. Je kan dus m.a.w. voelen of de activiteit die je aan het doen bent aansluit bij jouw natuurlijke talenten of niet.

Ik nodig je daarom graag uit om deze week je extra bewust te proberen worden van die momenten waarop je iets doet met je talent, waarop je energie voelt.

De oefening 'kleurrijke en zwarte momenten' kan jou daarbij helpen. De bedoeling is je meer bewust te gaan worden van jouw energielevel in jouw dagdagelijkse bezigheden. Je kan je lichaam en geest zien als een batterij: doe je dingen die aansluiten bij je natuurlijke talenten, dan wordt die batterij opgeladen en straal je van binnenuit energie uit. Doe je te vaak dingen die indruisen tegen je natuurlijke talenten, dan kost jou dat energie en zo loopt je batterij leeg. De energie stroomt dan uit je lichaam naar buiten, waardoor je je minder energiek en eerder moe of futloos voelt.


Wat zal deze opdracht je opleveren?

Door deze opdracht te doen, krijg je een helder beeld op de zaken die je in je huidige job (en leven) energie geven dan wel vragen. . En het geeft je ook meteen de tools in handen om concrete stappen te zetten naar meer energie in je leven. Om van woorden en denken naar daden te gaan. Via kleine stappen kan je immers vaak al een groot effect bereiken.

Conclusies trekken

Bekijk na een week je notities en kijk wat er opvalt.Welke patronen herken je? Wat is er typisch aan jouw kleurrijke momenten? Wat doe je dan? En wat met je zwarte momenten? Wat kun je daaruit besluiten?

Hoe vaak kon je deze week vanuit je talent werken? En wanneer werden er dingen van jou verwacht die niet aansluiten bij jouw talenten? Wat zegt dit over jouw jobfit en huidige energiebalans?

Denk ook eens na over manieren om nu al meer te doen met jouw talent. Welke eerste stap kan je al zetten richting meer kleurrijke en minder zwarte momenten? Misschien kan je dingen die veel energie kosten anders aanpakken? Of kan je zelf spontaan een voorstel doen op je werk om iets meer te doen met jouw talent?

Want weet je wat?
Zelfs de grootste veranderingen beginnen altijd met kleine stapjes... en het beste moment om te beginnen werken aan een kleurrijke toekomst is nu. Het gaat om in beweging komen. En eens je in beweging bent, komt de volgende kleine stap vaak vanzelf op jouw pad.

Probeer het eens uit en zie wat het je oplevert.

Welke kleine stap kan je vandaag of deze week zetten om meer energie en goesting te voelen? Maak het heel concreet en vooral : doe het echt! En merk je dat het werkt? Doe er dan MEER van, plan het in, maak er een gewoonte van. Het leven draait om keuzes maken. En je kan leren om bewust te kiezen voor die dingen die jou energie en goesting geven.

Veel succes!

Ellen