Hoe vind je een goede loopbaancoach?  7 tips voor een perfecte match

23-09-2023
7 tips om de perfecte loopbaancoach te vinden
7 tips om de perfecte loopbaancoach te vinden

In een zee van loopbaancoaches is het vinden van de perfecte match als het zoeken naar een speld in een hooiberg. We begrijpen de uitdagingen die je kunt tegenkomen bij het selecteren van een goede loopbaancoach.

Daarom geven we je in deze blog 7 praktische tips mee om een loopbaancoach te vinden die echt bij je past.

 • 1. Passie en ervaring

Iedereen kan zichzelf loopbaancoach noemen, dus let goed op. Check of de coach in kwestie een gedegen opleiding heeft genoten. Zo ben je zeker dat je bij iemand met kennis van zaken terechtkomt.. Kijk ook verder dan diploma's. Zoek coaches met echte ervaring en passie voor hun vak. Oprechte passie en enthousiasme moet je kunnen voelen.

 •  2. Aangepaste Begeleiding

Denk na over waar je precies naar op zoek bent. Jouw loopbaanvraag is namelijk uniek. En iedere loopbaancoach heeft zijn eigen verhaal en expertise. Ga daarom op zoek naar een coach die jou met jouw vraagstuk kan vooruithelpen. Denk je eraan een eigen zaak te starten? Dan is een loopbaancoach met ervaring als ondernemer of ervaring in marketing misschien wel een goede keuze. Loop je eerder vast op je eigen belemmerende overtuigen, angsten of perfectionisme, dan is het zeker een goed idee om voor een coach te kiezen die een psychologische of verregaande coachingsopleiding heeft genoten. Wil je meer inzicht krijgen in jouw sterktes en talenten, kies dan voor een talentcoach. Ook voor mensen met een (arbeids)beperking zijn er gespecialiseerde loopbaancentra te vinden. Kies dus voor een coach en loopbaancentrum die matcht met wat jij specifiek nodig hebt.

 • 3. Diepgaande Aanpak

Een goede loopbaancoach gaat dieper dan jou wat testjes laten invullen en wat vragen stellen. Ze bieden inzichtelijke methoden en strategieën die je helpen om tot echte antwoorden en resultaten te komen. Check op hun website dan ook altijd of er iets beschreven staat over hun manier van werken of methode, of vraag ernaar tijdens een kennismakingsgesprek. Vraag ook door. Laat je niet zomaar afschepen door het antwoord 'we werken altijd op maat'.

 • 4. Betrouwbare Getuigenissen

Betrouwbare coaches hebben tevreden cliënten en positieve getuigenissen. Bekijk reviews en luister naar de verhalen van anderen om een goed beeld te krijgen van wat je kunt verwachten. Let er ook op dat het om echte getuigenissen van echte mensen gaat.

 • 5. Gratis kennismakingsgesprek

Zorg ervoor dat je een klik voelt met je coach. Vraag naar een gratis kennismakingsgesprek om te zien of hun aanpak en persoonlijkheid passen bij jouw behoeften. Kies ook voor een coach die de tijd neemt om naar jouw specifiek verhaal en noden te luisteren.Laat je niet onder druk zetten om snel te kiezen. Vertrouw vooral op je gevoel.

 • 6. Vertrouw op Aanbevelingen

Vraag vrienden en familie om aanbevelingen. Persoonlijke aanbevelingen kunnen waardevolle inzichten bieden in de ervaring van anderen met een bepaalde coach. Ieders verhaal is natuurlijk uniek, maar als je weet dat iemand positieve ervaringen heeft met een bepaalde coach, heb je toch al meer zekerheid dat je effectief bij iemand met kennis van zaken terecht komt. Tip: vraag eventueel ook raad aan je dokter of psycholoog.

 • 7. Lokale Beschikbaarheid

Soms kan het handig zijn dat je een coach kan vinden dicht bij huis, of bij je werk. Als je in google zoekt op 'loopbaancoach Wichelen' bijvoorbeeld, zal je snel een overzicht krijgen van alle loopbaancoaches en hun locatie op een map. Ook op de website van VDAB kan je zoeken op locatie. Maar let op: de beste match kan soms iets verder zijn als die echt aan je behoeften voldoet. En denk eraan dat loopbaancoaching ook perfect via online gesprekken kan verlopen. Zo hoef je je niet te laten beperken door jouw regio in jouw zoektocht naar een goede coach.

Bij Talent Coach begrijpen we dat het vinden van de juiste loopbaancoach een uitdaging kan zijn.

Daarom zetten we snel nog even onze eigen troeven op een rijtje. Zodat je kan aanvoelen of wij de perfecte match voor jou zijn:

 • Onze coaches zijn gespecialiseerd in het ontdekken van jouw talent. Met een helder talentkompas op zak, heb je namelijk een duidelijk kompas in handen om naar jouw ideale job te navigeren. Naast talenten, gebruiken we nog meer onderbouwde methodieken om tot een concrete blauwdruk te komen van jouw droomjob. We staan je ook bij met raad en daad om die droom ook effectief te gaan realiseren en passende kansen en mogelijkheden te ontdekken op de arbeidsmarkt. Ook wie droomt van een eigen zaak is bij ons aan het juiste adres. We kunnen je helpen bij het vertalen van jouw missie naar een passend concept en aanbod.
 • Ons kleinschalig team bestaat uit gepassioneerde en ervaren coaches met een degelijke opleiding en expertise. Bovendien krijgt iedere coach bij ons ook een sterke inhoudelijke opleiding mee bij de start van de samenwerking. We organiseren regelmatig intervisies om elkaar blijvend te inspireren. En we kunnen op elkaar rekenen voor specifieke expertise. Zo hebben we bijvoorbeeld coaches in huis gespecialiseerd in stress en burn-out begeleiding, maar ook coaches die eerder thuis zijn in marketing en ondernemerscoaching. En we beschikken over zowel een klinisch- als een arbeidspsychologe en een counselor voor de meer diepgaandere begeleiding.
 • We hebben een unieke methode ontwikkeld, gebaseerd op de laatste nieuwe inzichten in arbeids- en organisatiepsychologie en onze jarenlange ervaring in het coachen en begeleiden van mensen. Ellen, de zaakvoerster van de talent coach heeft ruim 20 jaar ervaring in het coachen en begeleiden van mensen. Al deze expertise en ervaring heeft ze omgezet in een helder en concreet stappenplan om mensen snel en effectief zicht te geven op de volgende stap in hun loopbaan. Onze aanpak reikt verder dan gewoon wat testjes en tools, we kijken naar wie jij bent als persoon, en baseren ons op concrete verhalen en ervaringen uit je verleden om je talenten en sterktes zichtbaar te maken en die te vertalen naar concrete opties op de arbeidsmarkt.
 • Onze methode werkt. De vele getuigenissen en verhalen van onze klanten zijn daarvan het beste bewijs.
 • Ontdek het vooral zelf. In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek kan je zelf al even proeven van onze aanpak en werkwijze.

Een gratis kennismakingsgesprek kan een eerste stap zijn naar een loopbaan die je leven kleur geeft.

 • Naar werk waar je wel voldoening uithaalt en waar je blij van wordt
 • Naar vertrouwen en het gevoel dat je op het juiste pad zit

Tijdens een telefonisch of online gesprek van ongeveer 30 minuten zoomen we in op jouw situatie.

We kijken waar je tegenaan loopt, wat je uitdagingen zijn, en wat je echt nodig hebt om duurzame keuzes voor je loopbaan te kunnen maken.

Zet vandaag nog de eerste stap, boek nu je gratis kennismakingsgesprek in.