Hoe ik tot het inzicht kwam dat mijn grootste valkuilen ook mijn grootste talenten waren..

03-03-2020

Al van zolang ik me kan herinneren ben ik op zoek naar wie ik ben, waar ik goed in ben en waar mijn talenten liggen. Maar het heeft lang geduurd eer ik ze ook echt helder zag. Ze lagen nochtans vlak voor mijn neus. Alleen, je moet de juiste bril opzetten om ze te kunnen zien. We zien vaak onze zwaktes beter dan onze sterktes, waardoor we onze natuurlijke talenten onvoldoende (h)erkennen en waarderen.

Ik hoor bijvoorbeeld al heel mijn leven dat ik 'enthousiast' ben.

Ikzelf vond dat niet zo bijzonder. Wat ben je daar nu mee, met enthousiasme? Heb je al ooit van een expert in enthousiasme gehoord?

Ik word inderdaad snel enthousiast over nieuwe dingen.  Dat leidde er in het verleden vaak toe dat ik in allerlei projecten, trajecten en veranderingsprocessen betrokken werd. Wat ik op zich heel fijn vond, ik trok die zaken ook zelf naar me toe. Het probleem was echter dat er daarna ook vaak van mij verwacht werd dat ik die projecten en trajecten ook ging coördineren, opvolgen en afwerken. En daar wrong het schoentje:  iets afwerken en opvolgen kost me moeite en vraagt energie. Mijn batterijen liepen er letterlijk van plat. En daardoor verdween mijn enthousiasme vaak als sneeuw voor de zon eens ik wat langer met iets bezig was. Waardoor ik voor mezelf concludeerde dat ik een gebrek aan doorzettingsvermogen had en nooit echt in iets zou uitblinken. Dat ik alles meteen beu werd.

Zo keek ik naar mezelf: ik legde vooral de focus op de dingen die ik miste en slaagde er niet in om mijn eigen sterktes echt naar waarde te schatten. Complimenten wuifde ik steevast weg. Ik vond die zaken die ik te horen kreeg 'toch maar normaal' en 'te gewoon'.

Dankzij het talentenkader leerde ik dat er wel degelijk waarde zat in mijn enthousiasme. En dat ik dat talent beter kon leren inzetten dan dat ik tot dan toe gedaan had.

Ik zag in dat ik als nieuwzoeker net hou van de eerste fase van een veranderingsproject:  in iets nieuw duiken, analyseren, reflecteren, ideeën generen en advies geven. En dankzij mijn enthousiasme slaagde ik er ook altijd in om mensen mee te nemen in mijn verhaal en hen te motiveren en uit te dagen om ermee aan de slag te gaan. Mijn baas noemde me ooit 'een echte change-maker'. Pas achteraf besefte ik de waarde van wat hij toen zei.  Tegelijkertijd besef ik nu ook dat ik niet degene ben die projecten ook daadwerkelijk wil coördineren en opvolgen. Dat vraagt immers andere talenten, die ik niet heb. Ik geef graag advies en inspiratie, maar laat het nadien ook het liefste aan anderen om ermee aan de slag te gaan.

Bovendien realiseerde ik me dat die passie waar ik al mijn hele leven naar op zoek was, al heel de tijd als een rode draad doorheen mijn leven liep.

Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik als kind vaak tegen de spiegel praatte over mijn dag. Misschien gek als je er nu op terugkijkt. Maar in feite was ik toen al bezig met reflecteren en herkauwen. Ik hou inderdaad van nadenken, van analyseren en reflecteren. Ik zag dat ook vaak als zwakte: mijn hoofd staat nooit stil. Zo was ik vaak jaloers op mijn man die 's avonds in bed kon kruipen, naar de 'empty room' in zijn hoofd gaan en als een blok in slaap vallen. Terwijl mijn gedachten mij vaak nog uren wakker hielden. Maar tegelijkertijd is dat net iets dat me enorm boeit en moeiteloos gaat. Ik ben een denker. Ik hou van nieuwe inzichten vergaren, en pas die heel graag toe op mezelf, op mensen, op situaties. Ik ga steeds op zoek naar nieuwe kansen en uitdagingen en probeer dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. En hoe meer inzichten je vergaart, hoe beter je daar ook in wordt. En zo is het dus ondertussen mijn passie geworden om anderen te inspireren en in beweging te brengen.

Nu doe ik waar ik echt goed in ben. Ik heb een context gevonden waar ik mijn talenten  kan inzetten en waar ik minder last heb van mijn zwaktes en valkuilen.

Het heeft me dus enorm geholpen om mijn loopbaan een andere wending te geven en betere keuzes te maken.

Je talenten liggen vaak vlak onder je neus, alleen is het moeilijk ze te zien als je niet weet naar wat je op zoek bent of als je vanuit een zwarte bril naar jezelf kijkt.

Laat me je uitdagen om jezelf eens vanuit een andere, meer waarderende bril te bekijken (noem het een roze bril als je dat wil). Zodat ook jij de dingen helder kan zien.

Ik neem je vanaf 16 maart graag mee op een ontdekkingstocht waarin ik 3 essentiële inzichten met je deel die je zullen helpen je leven vanuit een ander perspectief te bekijken. Deelnemen is volledig gratis. Doe je mee?

(Helaas, deze challenge ging door in maart en  werd ondertussen afgesloten, deelnemen is niet meer mogelijk).