Van gewoontedier naar levensgenieter. 10 tips voor meer plezier in je leven.

03-09-2023

Het leven is te kort om vast te zitten in een sleur. Laten we het daarom een beetje leuker maken, toch? Of je nu behoefte hebt aan wat meer avontuur, positiviteit of gewoon een vleugje vreugde, deze 10 praktische tips staan klaar om je te helpen jouw innerlijke levensgenieter wakker te schudden.

Tip 1: Maak een 'levensgeniet-bucketlist'

Schrijf al die kleine en grote dingen op die je altijd al hebt willen doen of die je in het verleden heel veel plezier hebben gegeven. Van het bezoeken van een exotische bestemming, tot het leren van een nieuwe hobby of het genieten van een ontdekken van een nieuwe wandelplek. En zie dit vanaf nu als jouw want-to-do lijst. In plaats van 's avonds vanuit gewoonte in je zetel te ploffen en naar een netflix serie te kijken, kan je vanaf nu putten uit een inspirerende lijst van want-to-do's om je leven kleurrijker te maken. Zorg ervoor dat je wekelijks minstens 1 ding van je lijst kan afvinken.

Tip 2: Verleg je grenzen

Stap uit je comfortzone door doelen te stellen en uitdagingen aan te gaan. Of het nu gaat om het leren van een nieuwe taal, het voltooien van een sportieve uitdaging of het nastreven van een nieuwe richting voor je loopbaan, het verleggen van je grenzen geeft je een gevoel van voldoening en opwinding. Het zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je echt leeft.

The magic happens outside your comfortzone

Tip 3: Vertraag en vind het mooie in elk moment

Je bent wellicht gewoon om alles snel te doen. Want jouw dagen zijn nu eenmaal goed gevuld, met allemaal verplichte moetjes. Maar het ding is dat die snelheid jou de kans ontneemt om echt met volle aandacht bezig te zijn met iets. En dus echt te ervaren en genieten. En net daarin, in dat stilstaan en vertragen, schuilt het geheim van pure happiness!

We weten allemaal dat mindful zijn gezond voor ons is. Alleen zijn mindfulness oefeningen vaak langradig (denk aan een 40-minuten durende meditatie of begeleidende audio). Waardoor ze moeilijk vol te houden of te combineren vallen met een druk leven.

Vandaar deze mindfulness-voor-dummies - oefening:

Kies elke dag 1 ding uit dat je gaat doen met een extra portie geduld en traagheid. Doe het gewoon zoals normaal, maar beweeg bewust wat langzamer en blijf er met je aandacht bij. Of het nu gaat om tandenpoetsen of koffie halen, of de ochtendwandeling met je honden.. neem gewoon wat meer de tijd om jezelf en de wereld om je heen echt te observeren en te genieten van het moment. Zo zie je opeens die prachtige zonsondergang, of merk je misschien het gezang van vogels of de mooie bloemen op. Gun je lichaam & geest elke dag zo'n rustmomentje en je zal merken dat je je blijer zal beginnen voelen.


Tip 4: Geef ruimte aan je talenten en passies

Neem de tijd om te ontdekken waar je echt gepassioneerd over bent en waar jouw natuurlijke talenten liggen. En ga op zoek naar manieren om die meer in te zetten. Of het nu kunst, muziek, schrijven of tuinieren is, maak tijd vrij voor activiteiten die je ziel voeden. Passies en het inzetten van je talenten, geven ons energie en een gevoel van vervulling.

Jouw talenten geven aan waar je vanuit nature energie en voldoening uit haalt. Welke inspanningen voor jou moeiteloos aanvoelten en jou makkelijk afgaan. En als je je in je loopbaan kan richten op het inzetten en laten groeien van je talenten, kan je een leven uitbouwen vol kleur en energie.

Geen idee waar jouw talenten liggen en hoe je een nieuwe richting kan vinden voor je loopbaan? Check dan het 'kleur in je loopbaan'-programma.

Tip 5: Omring jezelf met positiviteit

Zeg vaarwel tegen negatieve invloeden. Omring jezelf met mensen die je inspireren, motiveren en ondersteunen. Vul je sociale media-feeds met positieve berichten en leer om positief te denken. Een positieve mindset brengt plezier en vreugde in je leven. Denk dus eens na over welke mensen in jou leven jou dat positief gevoel geven en plan meer tijd met ze in. Vermijd mensen die de energie uit je lijf zuigen. Of beperk de tijd en invloed die ze op je leven hebben.

Tip 6: Breng tijd door in de natuur


Trek erop uit en geniet van de schoonheid van de natuur. Maak wandelingen in het bos, ga zwemmen, fietsen. Snuif de frisse lucht op en geniet van de stilte. Studies tonen namelijk aan dat de natuur een positieve invloed heeft op ons, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt je om tot rust te komen, je hoofd leeg te maken en energie bij te tanken. In de natuur zakt je bloeddruk en dalen je cortisolwaarden. Natuur is ook een plek om even te deconnecteren - er is immers geen wifi - terwijl het toch een plek voor verbinding blijft, met jezelf en met anderen.

Tip 7 : Beoefen de kunst van dankbaarheid

Dankjewel zeggen als je partner de vaatwasser heeft ingeladen, je gelukkig prijzen met die fijne collega, met je gezondheid of het dak boven je hoofd. We weten wel dat het 'goed' is om dankbaar te zijn, maar in de waan van de dag schiet het er vaak bij in.

Nochtans blijkt uit onderzoek dat oefenen in dankbaarheid leidt tot een toename in je algemeen geluksgevoel.

Neem dus elke dag de tijd om na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf ze op in een dankbaarheidsdagboek of deel ze met een vriend. Zeg eens wat vaker 'dankjewel' als teken van appreciatie en verspreid zo het dankbaarheidsvirus op je werk en bij je thuis.

Naast het feit dat je je zelf gelukkiger zal voelen, zal je namelijk merken dat dergeijke kleine bedankjes een besmettelijk effect hebben op je omgeving.

Spread positivity !

Tip 8: Neem elke dag een mini-vakantie

Neem elke dag de tijd om voor jezelf te zorgen en jezelf te verwennen. Een mini-vakantie is een moment waar je zorgt dat je niet gestoord wordt en waar je de tijd neemt om die dingen te doen die je normaal gezien op vakantie doet. Misschien betekent dat voor jou dat je een lekker warm bad neemt, een boek leest, even mediteert of een wandeling maakt. Of dat je samen met je gezin of vrienden een spelletje speelt, een kampvuur maakt, enz. Het inplannen van dat soort kleine mini-oplaad-momentjes is essentieel om je op dagdagelijkse basis energiek en geïnspireerd te voelen.

Tip 9: Doe iets aardigs voor anderen

Deel vreugde door anderen te helpen. Doe vrijwilligerswerk, doneer aan een goed doel of voer kleine vriendelijke daden uit in je dagelijks leven. Een glimlach geven aan een vreemde, iemand een compliment geven of een helpende hand bieden kan de wereld van verschil maken, zowel voor anderen als voor jezelf.

Tip 10: Zet eens wat vaker een roze bril op

Uit onderzoek blijkt dat wie positiever denkt en in het leven staat, zich ook veel gelukkiger voelt.

En het mooie is dat je jezelf kan trainen in positief denken. Want een positieve mindset is essentieel voor een positief leven.

Neem dus de volgende keer dat je je kwaad, teleurgesteld, angstig of gefrustreerd voelt, je gedachten eens onder de loep.

Wat maakt dat je je zo voelt? Welke gedachten komen er in je op?

Onthou dat negatieve gevoelens voortkomen uit negatieve gedachten. En ook al heb je misschien geen invloed op de situatie zelf, je kan wel altijd grip proberen krijgen op je gedachten en gevoelens erbij.

Heel vaak is het namelijk zo dat je brein meer negatieve gedachten heeft dan positieve. Door je bewust te worden van die negatieve gedachten en die te gaan uitdagen en vervangen door helpende gedachten, ga je je niet alleen gelukkiger voelen, maar het zal je ook helpen om je doelen en dromen waar te maken. Omdat je jezelf niet langer laat verlammen door doemscenario's en obstakels.

Wil je een concrete tool in handen krijgen om de kracht van positief denken aan te leren? Check dan onze droomplanner.

Wil je duurzaam werken aan meer (werk)geluk?

Wil je graag een job te vinden die echt bij je past? Dan is er het 'breng kleur in je loopbaan'-traject. In dit online traject doorloop je alle stappen uit onze 'breng-kleur-in-je-loopbaan' methode, zodat je eindelijk een job kan vinden die je doet bruisen van energie.

Wie recht heeft op loopbaancheques, kan bij ons ook terecht voor een traject loopbaancoaching. Waarbij we jou 1 op 1 begeleiden naar een nieuwe richting voor jouw loopbaan.

Wil je op dagelijkse basis aan de slag met het mooier en kleurrijker maken van je leven - zonder ingewikkeld traject, of bij een coach te moeten gaan? Dan is onze droomplanner perfect voor jou. Met deze tool kan je elke dag opnieuw aan de slag met het leuker maken van je leven. Het is een persoonlijke gids die je helpt om stap voor stap dichter bij je droomleven te komen.