Waarom voel ik me zo moe en futloos?

23-09-2020

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom je je zo moe en futloos kan voelen.. maar wist je dat jouw werkomgeving hierin een belangrijke rol speelt?

In deze blog leg ik je graag uit hoe dat komt, en deel ik een heel persoonlijk verhaal met je. Over een periode waar ik echt niet goed in mijn vel zat, waar mijn werkomgeving helemaal niet bij me paste en mijn energie op het laagste peil ooit stond.

Wellicht voel jij je ook wel eens moe en futloos, dat is natuurlijk heel normaal. Maar als dat langer blijft hangen, kan het zijn dat er meer aan de hand is.  Herken je je in volgende signalen? Dan kan het zijn dat de oorzaak bij jouw werkomgeving ligt.

Lijkt het soms alsof je batterij lijkt leeg te lopen? Voel je je futloos? Vind je het  moeilijk om je voldoende op te laden om buiten te komen, af te spreken met vrienden, ja zelfs om bepaalde hobby's op te nemen? Ben je ook sneller prikkelbaar, wat gevoeliger, enz. En heeft dat ook een effect op jouw omgeving? Voelen anderen aan jou dat je niet helemaal jezelf meer bent?

Stel jezelf dan eens de volgende vraag :

  • Haal je energie uit jouw job of word je er moe van?

Daar knelt immers vaker het schoentje dan je zou denken. We spenderen immers heel wat tijd op de job. En de mate waarin je in je job dingen moet doen die energie geven of energie kosten, hebben een groot effect op jouw algemene gemoedstoestand.

Alles hangt af van in welke mate jouw job past bij wie je bent, bij jouw talenten en waar jij energie uit haalt. Iedereen haalt namelijk energie uit andere zaken.

Zo haalt de ene persoon bijvoorbeeld energie uit nieuwe mensen ontmoeten en steeds in wisselende, uitdagende omgevingen terecht komen, terwijl dat voor een andere persoon misschien net heel zwaar of lastig zou zijn.

De ene houdt van avontuur en risico, de andere van zekerheid en stabiliteit.

De ene houdt van functioneel en praktisch denken, en de ander van abstract filosoferen.

De ene houdt van doen, de andere van denken.

Maar wat als je in jouw werkomgeving net die dingen moet doen die voor jou lastig en zwaar zijn?

Is het dan niet logisch dat je job jou energie kost en jouw batterij op den duur leegloopt?

Mijn verhaal: ik voelde mijn energie wegebben door te kiezen voor een rol die niet bij me paste

Ik heb dat jammer genoeg zelf ondervonden toen ik, zoveel jaren terug, gevraagd werd om een groot project te leiden. Mijn gut-feeling zei nee, ik wist ook dat mijn talenten daar niet echt lagen, maar ik liet me uiteindelijk toch overhalen om die rol op mij te nemen. Het project zelf was immers wel inhoudelijk zeer interessant, en sloot zeer sterk aan bij mijn expertise en interesses.

In de maanden die volgden voelde ik mijn energie echter wegebben. Tot het punt dat ik echt een schim was van de persoon die ik vroeger was. Mijn energie, enthousiasme, vrolijkheid, verdween als sneeuw voor de zon. Wat overbleef was een hoopje miserie, dat op de toppen van haar tenen liep om de stress de baas te blijven kunnen.

Een emotioneel wrak, dat bij het minste uitbrak in tranen.

De reden? Mijn takenpakket als coördinator van dat project was zo anders, dat het helemaal niet meer paste bij wie ik ben en waar ik energie uit haal.

Het voelde gewoon allemaal zwaar en lastig, het koste me superveel moeite.

Wanneer je takenpakket niet aansluit bij wie je bent, bij je natuurlijke talenten, dan wordt werken zwaar en lastig

Waarom? Omdat je als coördinator vooral moet coördineren (aja) en opvolgen, en aansturen. Heel veel praktische organisatie was dat. En zorgen dat iedereen deed wat hij moest doen. En weet je: dat is net iets dat ik absoluut niet graag doe.

Ik ben diegene die op een uitstap het drankje voor mijn kind vergeet mee te brengen, die altijd last-minute plannen maakt, een mailbox heeft die uitpuilt, haar to-do lijstje soms kwijt raakt (en zo kan ik nog wel even doorgaan..). Kortom: ik ben duidelijk niet de sterkste in praktische organisatie, en laat dat liever aan anderen over.

En nu werd ik verwacht zo'n heel project te leiden en op te volgen. Bah, letterlijk bah.

Het kostte me zooooveeel moeite.

De leuke dingen uit mijn vorige functie (inhoudelijk werken, een visie uitweken, brainstormen, mensen meekrijgen en inspireren) waren herleid tot een minimum. Ik moest dagelijks dingen doen die niet aansloten bij mijn natuurlijk talenten.

En dus zag ik mijn energie al heel snel leeglopen. Op letterlijk een aantal maanden tijd waren mijn batterijen zo goed als plat.

Gelukkig trok ik op tijd aan de alarmbel en schakelde ik een aantal hulplijnen in. Zoals bijvoorbeeld iemand uit mijn team inschakelen als co-coördinator om die praktische en organisatorische zaken van mij over te nemen (iemand die wel dat natuurlijke talent tot praktische organisatie en coördinatie in huis had.) En dat hielp gelukkig wel. Ik liep niet langer op de toppen van mijn tenen en vond weer wat meer rust.

(trouwens nog eens een dikke merci aan Carine moest ze dit toevallig lezen ;o))

Maar het was te laat. De energie, het fut was weg. En ik was nog steeds niet gelukkig. Weet je, je kan jobcraften (= sleutelen aan je job) zoveel je wil, maar als je jobinhoud of rol écht niet bij je past, dan zijn dat slechts pleisters op de wonde. Ik besefte dus al snel dat die rol als coördinator gewoon niet bij me paste, punt. 

Ik heb toen de moedige (of de enige mogelijke) beslissing genomen om weg te gaan. Het wijzigen van mijn rol was immers niet mogelijk volgens mijn leidinggevende (mijn team rekende op mij). Dus nam ik zelf de beslissing.

En ik trok de wijde wereld in. Op zoek naar meer energie, naar mijn positieve ik. Mezelf terugvinden.

Het heeft maanden, misschien zelfs een jaar geduurd voor ik volledig terug mezelf was. Maar wat ben ik blij dat ik toen die stap gezet heb. Ik kon terug doen waar ik wel zin in had. De dingen die aansloten bij mijn natuurlijke talenten. Dingen die zo moeiteloos gaan, dat ik er soms zelf versteld van sta dat mensen me daarvoor betalen. En ik straal weer. Ik hoor dagelijks van mensen hoeveel energie en passie ik uitstraal.

Wanneer je kan werken vanuit je natuurlijke talenten, voelt werken moeiteloos en straal je zelfvertrouwen en energie uit.

En ik zie zoveel mensen die in dezelfde situatie zitten als ik toen. Misschien zitten ze nog niet zo diep. Misschien is de mismatch met hun job minder uitgesproken. Maar ik merk dat de energie en voldoening er niet is. Dat hun job hen niet kan boeien, en onvoldoende goesting en energie geeft. En net daarom heb ik er mijn missie van gemaakt om bezieling teweeg te brengen. Om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om meer te doen met hun natuurlijke talent. Om te durven moedige keuzes te maken in hun loopbaan en hun eigen pad te creëren.

Merk je dat je de laatste tijd vaak moe bent als je 's avonds thuis komt van het werk? Heb je soms het gevoel dat je werk je helemaal leeg zuigt?

Wil je graag weten waar jij wel energie uit haalt?

En wat je nodig hebt om je goed te voelen in je job?

Bij de talent coach helpen we je graag om je loopbaan en leven een energieboost te geven. Onze coaches zijn gespecialiseerd in het ontdekken en benoemen van jouw talenten. Zo krijg je snel zicht op wat jij nodig hebt om met volle goesting te kunnen werken, en welk takenpakket wel bij je past.

Wacht niet tot je batterij plat loopt en je je als een hoopje miserie voelt.. Gun jezelf zo snel mogelijk een bruisende loopbaan vol kleur en energie!

Bezielde groet,

Ellen

   Op zoek naar nog meer inspiratie? Check dan zeker onze andere blogberichten