3 manieren om te scoren met je CV

17-11-2021

Wist je dat je slechts 6 seconden* hebt om een krachtige indruk te maken met je CV?

(*Uit een recent onderzoek is gebleken dat recruiters gemiddeld slechts 6 seconden de tijd nemen om een cv te screenen)

Dat is veel druk om op een stukje papier te leggen.

In dit artikel geef ik je alvast 3 concrete tips mee om jouw CV naar een hoger niveau te tillen.

Tip 1: Het uiterlijk doet er wel degelijk toe

Ze zeggen wel eens dat het uiterlijk er niet toe doet.. hoe nobel die instelling ook is, het klopt niet echt wanneer het aankomt op je CV. Zie je, mensen zijn emotionele wezens. En nemen nu eenmaal beslissingen die voor een groot stuk op buikgevoel en eerste indruk zijn gebaseerd. En daarom kunnen kleine zaken soms wel een groot verschil maken. Net omdat ze inspelen op dat emotionele luikje, dat 'eerste indruk' gevoel.

Zo is er iets dat het 'contrast-effect' noemt. Als jouw CV anders is dan de andere CV's, er als het ware tussen uit springt (op een positieve manier natuurlijk), dan maak je al snel een positieve eerste indruk.

Eén van de manieren om dit te doen is wat meer tijd en aandacht te besteden aan de lay-out van je CV. Kies in plaats van een standaard CV in Word in Times Roman bijvoorbeeld eens voor een frisse, moderne lay-out.

cursus krachtig CV- contrast-effect
cursus krachtig CV- contrast-effect

Zie je het verschil? En het effect daarvan op een recruiter?

Tip: solliciteer je voor een creatieve functie? Dan mag je natuurlijk gerust nog een stukje creatiever gaan in je sollicitatie. Wie zegt dat een CV altijd een A4'tje moet zijn? Laat je inspireren door het bedrijf of merk waar je voor solliciteert en steek er gerust wat extra moeite in.


Gebruik het contrast-effect in jouw voordeel.

Tip 2: Geef je CV een gezicht / persoonlijkheid

Wist je dat persoonlijkheid en competenties een veel grotere voorspellende waarde hebben voor jobsucces dan ervaring en opleiding? En dat weten recruiters ook.

Je persoonlijkheid mag dus gerust wat meer naar voren komen in je CV.  Je bent immers veel meer dan de opsomming van je ervaring en opleiding.

Dat kan je door bijvoorbeeld een krachtige profieltekst (= een korte maar krachtige beschrijving van wie je bent, waar je sterktes liggen en naar wat je precies op zoek bent) toe te voegen aan je CV. En daarnaast kan je ook een onderdeel 'Sterktes' of 'Talenten' toevoegen. Hierin leg je dan op een beknopte en bevlogen manier uit waar jouw persoonlijke kracht ligt. Tip: beperkt je tot maximum 5 talenten.

Hieronder een voorbeeld van hoe dat er kan komen uit te zien :
CV Make-over Kit - voorbeeld profieltekst en beschrijving talent
CV Make-over Kit - voorbeeld profieltekst en beschrijving talent

Tip 3: Denk na over de volgorde waarin je info aanbrengt en wees beknopt


Een goed CV is maximum 2 pagina's. En voor de meesten onder ons is 1 pagina zelfs voldoende.

Is jouw CV momenteel langer dan dat? Dan denkt een recruiter al snel dat je niet goed bent in hoofd- van bijzaken onderscheiden. En dat wil je natuurlijk niet.

Een CV is slechts een visitekaartje.. bedoeld om een gesprek vast te krijgen. Beperk je dus tot de meest relevante info.

Denk dus goed na of iets relevant is of niet en in welke volgorde je de info het best aanbiedt. Begin met de zaken waarmee je echt scoort, en hou minder sterke stukjes informatie voor later.

Scoor je bijvoorbeeld het meest met je ervaring? of eerder met je opleiding? Zijn je hobby's relevant genoeg om te vermelden? Maak bewuste keuzes.

Begin je CV ook niet met een opsomming van je personalia of contactgegevens. Hiermee loop je namelijk kans heel wat onbedoelde vooroordelen op te roepen (bv je leeftijd: 'te jong' 'te oud').

Start liever met een krachtige profieltekst (zie tip 2)

Zet je contactgegevens onderaan of geef het een minder prominente plaats in je CV.

Zoals in dit voorbeeld:

Kortom: kruip in het hoofd van de recruiter: waar is deze naar op zoek? Welke informatie is relevant & belangrijk om te vermelden?

Denk dus goed na over hoe je de relevante info op een zo duidelijk mogelijke manier kan overbrengen, zodat de lezer snel een juiste en vooral krachtige indruk krijgt van wie jij bent en waarom jij de geschikte persoon bent voor de job.


Wil je graag nog meer van deze praktische tips en concreet uitgewerkte voorbeelden en CV-templates?

Check dan zeker onze  'CV Make-Over Kit'.  In deze toolkit reik ik je concrete tips en tools aan waarmee je jouw CV in no-time een krachtige make-over kan geven.


Inclusief 5 kant-en-klare  CV templates en het antwoord op al je prangende vragen rond het schrijven van een CV (bv wat als je veel verschillende jobs gedaan hebt, wat als je gaten hebt in je CV, wat als je overgekwalificeerd bent, moet je referenties vermelden, moet je een motivatiebrief bijsluiten, enz ...)


CADEAU: En omdat je deze blog helemaal tot het einde gelezen hebt, ontvang je van mij nog een mooi cadeau: Met de kortingscode 'MAKE-OVER' ontvang je 10,- korting op de aankoopprijs ;o)

Geef andere kandidaten het nakijken met jouw unieke en krachtige CV!

Veel succes!

Ellen


Op zoek naar nog meer inspiratie? Check dan zeker onze andere blogberichten