Bots je steeds weer op dezelfde valkuilen in je job? Misschien sta je niet in je talent!

06-08-2017

Als mensen het woord "talent" horen, denken ze vaak aan grote namen, aan uitzonderlijke prestaties. Iedereen heeft echter talent. Een talent is niets anders dan een natuurlijke aanleg. Wie iets doet met zijn of haar talent, voelt zich goed, voelt mentale energie en "flow". En als je competenties ontwikkelt die voortbouwen op je talenten, gaat dit vrijwel moeiteloos en kan je, na oefening natuurlijk, komen tot excellente prestaties. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van hun talenten en steken oneindig veel energie en moeite in het ontwikkelen van competenties die niet aansluiten op hun talent. Dit zorgt echter alleen voor frustratie en verlies aan energie.

Je bewust worden van je talenten kan je dus veel tijd en moeite besparen, zodat je je in je loopbaan kan richten op taken en jobs waar je wel in je element staat en waar je kan groeien en uitblinken.

Bots je steeds weer op dezelfde valkuilen in je job? Krijg je steeds dezelfde ontwikkelingsdoelen mee op je jaarlijkse evaluatiegesprek? En maken deze zaken een wezenlijk deel uit van je job? Misschien zit je dan niet echt op je plaats in die job. Begin eens met in kaart te brengen waar je WEL goed in bent. Spreek vrienden, kennissen en familie aan en vraag hen wat ze in jou bewonderen. Je zal versteld staan van de veelheid aan talenten die anderen in jou herkennen. En ga eens na hoe je die talenten meer kan inzetten binnen jouw job. Komen jouw talenten echt niet van pas in jouw huidige job? Ga dan eens na bij welke jobs je dit talent wel kan inzetten. En onthou: wat je graag doet, doe je meestal beter

Herkennen jullie dit? Hoelang duurde het eer je je eigen talenten herkende? En wat betekende dit voor je energie en zelfwaarde?