Op zoek naar een 'uit'-knop voor je hoofd?

06-06-2023

Herken jij volgende zaken?

  • Je gedachten staan nooit stil.. je bent voortdurend in gedachten bezig met dingen in vraag te stellen en te overdenken
  • Na een gesprek of gebeurtenis blik je er graag nog eens op terug en maak je een analyse van het gebeuren. En ja dan denk je vaak wel eens 'had ik dat maar niet zo aangepakt of gezegd' of 'het zal toch niet verkeerd overgekomen zijn'.
  • Je stelt jezelf voortdurend vragen (soms luidop, je probeert antwoorden uit op jezelf om te zien hoe ze klinken). Je hebt ook nood aan me-time, zodat je alleen kan zijn met je gedachten.
  • Je bent steeds aan het zoeken naar meer helderheid en je vindt geen rust tot je die puzzel in je hoofd helemaal gelegd krijgt.
  • Je hoofd voelt soms als een webbrowser met teveel open tabbladen
  • ' s avonds in bed kan je soms moeilijk de slaap vatten, of je wordt midden in de nacht wakker en begint dan te piekeren of te tobben over zaken die overdag soms banaal lijken.

Hoe fijn zou het niet zijn moest gewoon een uit-knop in je hoofd hebben waarmee je je gedachten zou kunnen stilleggen?

Herkenbaar?

Dan heb ik goed en slecht nieuws voor je.

Het goede nieuws is: je hebt wellicht net een nieuw talent van jezelf ontdekt!

Want de kans is groot dan je dan net heel sterk blijkt te zijn in reflectie en persoonlijke ontwikkeling. Het type persoon dat graag reflecteert en nadenkt en continu op zoek is naar meer inzicht en helderheid. En net daarmee kan je dan ook een verschil gaan maken voor anderen. Want helderheid scheppen en tot een dieper begrip komen van situaties is voor heel wat mensen en organisaties van onschatbare waarde!

Let wel: het is niet omdat je regelmatig piekert dat je daarom ook persé sterk bent in reflectie.  Enkel als je ook energie haalt uit dat denken en reflecteren is de kans groot dat het om een echt talent gaat. Hield je bijvoorbeeld als kind al een dagboek bij? Heb je de neiging om al pratend te denken? Schrijf je graag je gedachten neer? Dan is de kans groot dat het om een echt talent gaat.  En zelfs als is het een talent, dan nog kan het op sommige momenten ook gewoon erg lastig zijn, en verval je in piekeren. Want zo gaat dat met talenten: we hebben de neiging erin te overdrijven. En dan wordt het lastig.

Dat is dan ook het slechte nieuws: de valkuil van dat talent is jammer genoeg dat je geen simpele uit-knop hebt. Je kan natuurlijk wel beter leren omgaan met dat mooie talent van je. En de waarde erachter beter leren zien. Zodat je je talent kan leren inzetten en focussen op die dingen waarmee je echt het verschil kan maken.

En daarbij helpen we je bij de talent coach graag. Want er schuilt zoveel mooi talent in jou, het zou zonde zijn om dat niet optimaal te benutten.


Hieronder vind je alvast enkele concrete tips om dit mooie talent van jou beter te leren inzetten. Veel plezier ermee !

Herken je je toch niet helemaal in bovenstaande beschrijving? Geen nood, er zitten ongetwijfeld heel wat andere mooie talenten in jou. Wist je trouwens dat iedereen zo'n 12 tot 15 talenten in huis heeft?  Er valt dus nog heel wat te ontdekken!

Benieuwd naar waar jouw talenten liggen en in welk soort werkomgeving die het beste tot hun recht ? Bij de talent coach denken we heel graag met je mee !

Plan meteen een gratis kennismaking met één van onze loopbaancoaches in, in of duik in één van onze e-learning cursussen.


Op zoek naar nog meer inspiratie? Check dan zeker onze andere blogberichten