Mijn cadeau voor 2020: het bewijs dat mensen willen werken

28-12-2019

Ik ben al eens naïef genoemd. Gewoon omdat ik geloof dat mensen goed zijn. Omdat ik geloof dat mensen met goesting willen en kunnen werken.

Gisteren kreeg ik nog maar eens de bevestiging dat mijn vertrouwen in de mens klopt.

Bij een wandeling met mijn man, dochter en hond in de Blaarmeersen kwamen we plots 2 mannen tegen die een meeuw in het water hadden gespot die in nood was. Het beestje kon niet meer vliegen en probeerde hopeloos voort te bewegen in het water maar kwam geen meter verder.


Meteen besloten we hulp te bieden. Samen met 2 wildvreemden probeerden we met man en macht het diertje uit haar benarde positie te bevrijden. En meteen voelden we een connectie, en de goesting om samen ons doel (= het dier te bevrijden) te halen.

We communiceerden met elkaar, gaven suggesties, probeerden die samen uit, maakten onze handen (en kleren) vuil. Uiteindelijk passeerde er nog een man, die ook bleef om te helpen. En ook daar voelden we die communicatie en wil om te helpen en ons te steunen.

We stonden daar dus met 6 man al om dat dier te redden. Uiteindelijk hebben we de VOC gebeld die ons doorverwezen naar de brandweer. En met 3 brandweermannen (waaronder 1 duiker) kwamen ze uiteindelijk ter plaatse om het dier te redden. En het is ons gelukt. Dankzij onze vereende krachten werd het diertje gered. En dat voelde goed, maakte me trots. Al bij al hebben we daar toch een uur van onze vrije tijd gestaan om te helpen. Met plezier, niet omdat we daar iets voor terug wilden, maar wel omdat we ons nuttig en zinvol voelden.


Dit lijkt misschien een raar voorbeeld om mijn bewering dat mensen willen werken te ondersteunen, maar eigenlijk is het perfect te transfereren naar een werkomgeving.

Want dat is uiteindelijk wat mensen echt nodig hebben om hun van hun beste kant te laten zien:

  • een zinvol doel om naartoe te werken
  • een open en respectvolle communicatie
  • een gevoel van verbondenheid, sociale steun
  • ruimte en vrijheid om zelf keuzes te maken en acties te ondernemen
  • de kans krijgen om hun talenten in te zetten
  • waardering voor hun inspanningen

En dan nemen ze er de vuile handen (en kleren) met plezier bij.

En dat werkt, ook op de werkvloer. Ik merk dat bijvoorbeeld als je een team op een waarderende manier in gesprek laat gaan met elkaar en laat nadenken over hun toekomst. Door verhalen te delen en samen een zinvol doel te bepalen waar ze kunnen naartoe werken, ontstaat heel wat creativiteit en goesting om acties te bedenken. En er ontstaat ook een sterke verbinding en gedragenheid om die doelen ook daadwerkelijk waar te maken.

Dus mijn tip voor 2020 aan al die mensen die nog twijfelen: geef mensen de ruimte en vrijheid en vooral het vertrouwen om samen mooie dingen te bereiken.

En mijn klein cadeautje aan jullie om alvast een start te maken met dit goede voornemen: een tip voor een leuk spel om met een team te spelen (je kan het natuurlijk ook met je gezin spelen of vrienden spelen)

Geef elk team een doosje en een aantal kaartjes. Laat iedereen op een kaartje 1 actie noteren (een goed voornemen) die zij persoonlijk gaan doen in de komende maand om te zorgen voor bijvoorbeeld een nog betere samenwerking/sfeer. Zorg dat de acties heel concreet zijn (bv 'ik ga elke dag iemand een compliment geven' of 'ik ga minstens 1 keer per week samen met de collega's lunchen', ...) Stop de kaartjes vervolgens, zonder het aan de anderen te laten zien, in het doosje. Bind het doosje vervolgens stevig toe met een mooi lint (zo ziet het eruit als een cadeautje, wat het ook is natuurlijk). En zet het doosje op een centrale plek. Na een maand ongeveer mag het team het doosje samen openmaken, leggen ze de kaartjes op tafel en mag iedereen raden van wie welk kaartje kwam. Je kan meteen waardering geven voor alle acties en evalueren en bijsturen wat gewerkt heeft en waar we meer van willen met z'n allen.


Een mooi cadeau voor het nieuwe jaar en het beste van al: het kost zo goed als niets en zorgt meteen voor verbinding en positieve waardering.