Waarom je vooral je eigen pad moet volgen

28-01-2020

Mensen vragen me soms wanneer ik beslist heb om ondernemer te worden.

Eerlijk? Ik zou het niet weten. Het is niet dat ik op een dag wakker geworden ben en heb beslist dat ik mijn eigen coachings- en trainingsbureau zou starten.

Ik ben persoonlijk niet zo'n durver of risiconemer. Ik werk liever in kleine stappen dan in grote sprongen.

Ik had in het begin helemaal geen duidelijk doel voor ogen, of een business- of meerjarenplan. Ik heb echter altijd gezocht naar manieren om meer te doen van wat me energie gaf. En zo ontvouwde mijn loopbaan zich stap voor stap en kreeg ik een steeds beter beeld van wie ik ben, waar mijn talenten liggen en waar ik voor wil staan. En dat leidde uiteindelijk tot de uitbouw van mijn eigen zaak.  Maar dat ging dus heel geleidelijk aan, waardoor ik het precieze moment waarop ik besloot om ondernemer te worden, niet eens meer zou kunnen benoemen.

Het begon vanuit een kriebel, een goesting. Ik voelde gewoon dat thema's zoals talenten, coaching, bevlogenheid, loopbaanontwikkeling, zelfreflectie enz.  me wel heel erg interesseerden. En zo zette ik steeds meer stappen om me daarin te verdiepen. Zo las ik in het begin veel boeken, probeerde ik veel tools op mezelf uit en had ik gesprekken met enkele loopbaancoaches. Ìk greep ook de kans om een postgraduaat te organiseren rond dit thema, volgde enkele coachingsopleidingen en overtuigde mijn leidinggevende zelfs om mij een praktijkstage bij een bekend coachingsbureau te laten volgen. Uiteindelijk leidden al die kleine stapjes ertoe dat ik het aandurfde om te solliciteren voor een job als freelance loopbaancoach in bijberoep. Ik nam deeltijdse loopbaanonderbreking en ging 1 dag per week als loopbaancoach in onderaanneming aan de slag.

En toen pas kreeg ik de smaak echt te pakken. De energie en voldoening die ik haalde uit mijn coachings, vond ik minder terug in mijn toenmalige job, waardoor ik uiteindelijk de beslissing nam om full-time zelfstandige te worden. Best spannend op dat moment, en ik moet eerlijk bekennen dat er een paar slapeloze nachten aan die beslissing vooraf zijn gegaan. Maar gelukkig bleek het risico eigenlijk wel mee te vallen. En zo zette ik in de uitbouw van mijn eigen zaak nog een aantal concrete stappen (zoals het behalen van een kwaliteitscertificaat, de overstap naar mijn eigen mandaat als loopbaancentrum, het werken met een team van freelancers, enz.). Mijn ervaring leert me dat je de obstakels op voorhand vaak veel groter maakt dan dat ze in werkelijkheid zijn. In het overwinnen van je angsten, liggen net de mooiste kansen.

En het zijn die kansen, die soms beangstigend leken in het begin, en waar ik zo over getwijfeld heb, die gezorgd hebben voor de grootste positieve veranderingen in mijn leven. En ik zie nog zoveel mooie kansen voor de toekomst. Ik heb nog steeds geen meerjarenplan, maar bekijk van jaar tot jaar welke kansen er liggen en welke stappen in kan zetten om met nog meer energie en goesting in het leven te staan.  En ik blijf gewoon doen wat voor mij goed voelt.

Bij het uitbouwen van je loopbaan komt het er dus vooral op aan je eigen pad te volgen en te doen wat voor jou werkt en goed voelt.

Misschien heb je helemaal geen masterplan nodig. Misschien moet je gewoon beginnen voelen wat jou energie en goesting geeft, en kansen zoeken om daar meer van te doen. Want kansen zijn er altijd. Je moet er alleen naar op zoek gaan. En het zijn soms de kleine stappen die tot grote veranderingen of nieuwe opportuniteiten kunnen leiden. En dan kan je springen. Wie weet waar je dan uitkomt...

Dus daarom, daag ik je vandaag graag uit om even stil te staan bij de volgende vragen:

Waar kriebelt het bij jou? Van welke dingen wil je graag meer weten of doen? En welke kleine stap kan je daartoe vandaag al nemen?